Dalateatern och Musik i Dalarna presenterar

SWEENEY TODD

Demonbarberaren på Fleet Street
En musikalisk thriller

Musik och sångtexter: Stephen Sondheim
Manus: Hugh Wheeler efter bearbetning av Christopher Bond
Översättning: Calle Norlén

Patrik Pettersson – regissör

För Dalateatern har Patrik tidigare regisserat bland annat Får jag finnas för dig?, Måsen, Den svagare samt musikalerna Oliver! och Spelman på taket. Han har även varit projektledare för Dalateatern barn & unga och har regisserat ett flertal produktioner för den yngre publiken. Under våren 2018 var han ansvarig för projektet Utopia. Patrik tillhör Dalateaterns fasta ensemble sedan 1999 och har spelat ett stort antal roller i teaterns produktioner.

Josef Rhedin – dirigent

Sedan ett par år är Josef bosatt i Falun. Han har lett ett oräkneligt antal föreställningar på bland annat GöteborgsOperan, Norrlandsoperan och Malmö Opera samt konserter med i stort sett alla landets symfoniorkestrar. Josef har även komponerat verk för symfoniorkester, teater och TV samt dirigerat musikalerna Chess och Mamma Mia i ett nära samarbete med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Han har samarbetat med artister som Robyn, Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Kommande säsong dirigerar han Malmö Operas uppsättning av musikalen Skönheten och Odjuret.

Per A Jonsson – scenograf och kostymtecknare

Per utbildade sig till scenograf och kostymdesigner på Central School of Art & Design i London. Han har arbetat med cirka 150 produktioner sedan 1977, främst teater för både barn och vuxna, men även opera, musikal, dans och show. Per har varit verksam vid teatrar som Stockholms stadsteater, Riksteatern, Kungliga Operan, Dramaten, Oscarsteatern, Orionteatern och Folkoperan, samt arbetat med artister som Lill Babs, After Dark och Jonas Gardell. 2005–2015 var Per ansvarig för scenografiutbildningen på Dramatiska institutet/Stockholms dramatiska högskola.Johanna Lindh – koreograf

Efter 20 år som dansare på Cullbergbaletten har Johanna de senaste åren koreograferat för både teater, musikal, film och opera. Bland annat på Dramaten, Ensembleverket, Dalhalla Opera, Örebro Länsteater och Teater Västernorrland.David Lundblad – kormästare

David är kormästare för Dalasinfoniettans kör och husdirigent för Dalasinfoniettan.  Han har tidigare arbetat som kormästare vid Göteborgsoperan samt Kungliga Operan i Stockholm. David är utbildad dirigent vid Sibelius-Akademin i Helsingfors samt kyrkomusiker vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. I november 2019 disputerar han i ämnet “Svensk körklang – finns den?” Han är även dirigent och konstnärlig ledare för Falu kammarkör.

Thorsten Dahn – ljusdesign

Thorsten är frilansande ljusdesigner/scenograf i sitt företag Lucifer Ljus AB Malmö och har jobbat med fler än 250 produktioner inom bland annat opera, musikal, dramatisk teater, dans, utställningar och konstinstallationer i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Sydkorea. Senast gjorde Thorsten scenografin till komikerna Anders och Måns och deras föreställning Nu har vi väl trevligt och innan dess gjorde han ljusdesign till Det Kongelige Teaters nyskrivna uppsättning av Röde Orm som spelades under kulturhuvudstadsåret i Århus Danmark.

I ROLLERNA:

SWEENEY TODD: Jan Åström

Jan är född och uppvuxen i Falun och startade sitt första rockband som 15-åring. Efter studier i klassisk sång vid The San Francisco Conservatory of Music inledde han en karriär som rocksångare, musikalartist och skådespelare. Han har medverkat i musikaler som Les Miserables, Annie, Guys and Dolls och Little Shop of Horrors och 2011 gjorde han rollen som ”Tevje” i Dalateaterns och Musik i Dalarnas uppsättning av Spelman på taket. Jan har i många år spelat huvudrollen i Skinnarspelet i Malung. Han har medverkat i krogshowen R.E.A. (Roligt Elakt Aktuellt) på Hamburger Börs och medverkat i filmer och tv-serier. Senast gjorde han rollen som ”Mördar Anders” i Länsteatern Gotlands uppsättning, som bygger på Jonas Jonassons roman med samma namn.

MRS LOVETT: Susanne Hellström

Susanne har varit knuten till Dalateatern under många år. Hon medverkade senast i sommarföreställningen Bergtagna 2017 och har dessförinnan gjort roller som bland andra Tant Blomma, ”Arkadina” i Måsen, ”Elin” i Natten är dagens mor och ”Madam Flod” i Hemsöborna samt medverkat i musikalerna Oliver! och Spelman på taket. 2017 spelade hon i Dalateaterns uppsättning av Försvinnandet – under våren i Dalarna och under hösten på turné i Sverige med Riksteatern.

JOHANNA: Kim Bergkvist

Kim är utbildad på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg samt på The Royal Academy of Music i London. Hon har tidigare medverkat i bland annat Idioterna på Helsingborgs Stadsteater, Klippans Bruksspel och A Little Night Music på Ye Olde Rose And Crown Theatre. Kim har även jobbat som sångsolist på AIDA Cruises.

ANTHONY HOPE: Tobias Nilsson

Tobias är uppvuxen i Borlänge och efter studier vid Musikkonservatoriet i Falun studerade han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och därefter vid OperaAkademiet i Köpenhamn. Sedan 2013 är han anställd i operakören på Malmö Opera. Där har man bland annat kunnat se honom som ”Mendel” i Spelman på taket och som ”Notarien” i Rosenkavaljeren.

DOMARE TURPIN: Johan Wikström

Johan är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och har medverkat i musikaler på Värmlandsoperan, Malmö Opera, GöteborgsOperan och Theater des Westens i Berlin, där han spelade ”Athos” i musikalen 3 Musketiere. Senast sågs han i rollen som ryssen ”Anatolij” i Chess på teatern i Kristianstad. Johan är uppvuxen i Dalarna och har under flera år spelat ”Mats” i Himlaspelet i Leksand. I år spelar han ”Hellgum” i Ingmarspelen för femte gången. Wallanderfilmen Hämnden och Camilla Läckbergs Predikanten är ett par av hans insatser framför kameran.

BAMFORD: Joel Torstensson

Joel är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och sedan 2003 verksam som skådespelare och musiker. Han har medverkat i flertalet produktioner på Dalateatern, såsom bl.a. Natten är dagens mor, Tant Blomma samt musikalerna Oliver! och Spelman på taket.
Sedan december 2018 tillhör Joel Dalateaterns fasta ensemble.

ADOLFO PIRELLI /JONAS FOGGS: Markus Virta

Markus är verksam både som regissör och skådespelare. Han har bl.a. regisserat Parade och En Gentlemans Handbok I Kärlek och Mord på Wermland Opera, Gentlemannen och Så Som I Himmelen på Oscarsteatern, Ingvar! – En Musikalisk Möbelsaga och Blodsbröder på Teater Västernorrland. På scen har han bl.a. medverkat i produktioner som My Fair Lady, Chess, Jesus Christ Superstar och Les Misérables. Senast regisserade han Something Rotten på Wermland Opera.

TOBIAS RAGG: Mala Kyndel

Mala har varit engagerad vid Dalateatern sedan slutet av 2013. Under 2018 spelade hon i Tredje rikets fruktan och elände, Du måste öva dig i det verkliga och Dålig stämning. För Dalateaterns publik är hon tidigare känd från sommarteatern Bergtagna, Får jag finnas för digDet du inte sågMåsen, Den svagare och musikalen Oliver!

TIGGARKVINNAN: Caroline Rendahl

Caroline har varit engagerad vid Dalateatern sedan 2011. Senast medverkade hon i pjäsen Tredje rikets fruktan och elände och Du måste öva dig i det verkliga. Under 2017 spelade hon i Bergtagna och gjorde monologen Livet kom så plötsligt.  Vi har tidigare sett henne i bl. a. Försvinnandet, Den itusågade damen, I skuggan av falubränderna, Hemsöborna, Varg, Ärligt talat och musikalerna Oliver! och Spelman på taket. Caroline har tidigare gestaltat ”Pinocchio” på Malmö Stadsteater, ”Puck” i En midsommarnattsdröm och ”Hedvig” i Vildanden på Regionteatern Blekinge/Kronoberg. Hon har även medverkat i flera radio- och tv-produktioner.

FÅGELHANDLAREN: Peter Åberg

Peter studerar för närvarande det estetiska programmet med inriktning musik på Lugnetgymnasiet. Han gör sin första professionella roll i Sweeney Todd. Han har vuxit upp med musik och har sjungit hela livet. Tidigare har han gjort flera mindre roller i skoluppsättningar av pjäser och musikal, bland annat i samband med teaterkurser i Austin, Texas.

Med Dalasinfoniettan och stor kör.

dalasinfoniettan_sv vit.jpg

kören

Spelas 2 mars – 10 april 2019 på Magasinet i Falun.

Föreställningen är ca 3 timmar inkl paus.
Rekommenderas från 13 år.

Biljetter och information hittar du här.